Trenden med att sätta betyg håller i sig. Bonnerförlagen har lanserat sin egen sajt för boktips och bokrecensioner – boktipset.se.

Här kan man enkelt betygsätta böcker man har läst och även sätta ihop sin egen önskelista över böcker man vill läsa. Till de sociala funktionerna hör också möjligheten att starta grupper med andra användare.

Än så länge känns sajten lite platt. Jag lade ner tio mnuter på att snabbt betygsätta massa böcker. Det är otroligt smidigt och lockande att sammanfatta böcker i ett antal stjärnor. Men nästa steg känns inte lika självklart. Vad är tanken nu? Ska jag hitta likasinnade, få boktips?

Tipsfunktionen på kommersiella sajter som Amazon är betydligt bättre. För att inte säga köpmöjligheten. Tyvärr har Bonniers inte vågat ta steget helt ut och kopplat funktionen till Ad libris. Den lösningen skulle göra Boktipset betydligt bättre. Nu känns det mest platt. Och lite tomt, ungefär som ett onlinespel utan medspelare. Tyvärr, för det är ett bra försök till att skapa en bred sajt för bokintresserade.

Johan Wallin, redaktör eniro.se