Vad kan Facebook och Eniro göra som Aftonbladet och Hitta.se inte kan och som Google och Blocket nästan kan? Ja, så lyder ett blogginlägg av Mikael Lindström.

Mikael Lindströms blogginlägg handlar om felstavningar av domännamn. ”De flesta siter använder en url på formen www.example.com. När användarna sedan skriver in domännamnet i sin webbläsare, skriver vissa av dem ett ”w” för lite eller ett för mycket. I de flesta fall så händer inget då, eftersom webbsidan inte har konfigurerat att felstavningar av subdomäner ska peka någonstans. Istället får användarna ett standard felmeddelande från webbläsaren om att hemsidan inte existerar. Beroende på webbläsare och aktuella sökinställningar så kan användaren istället skickas vidare till sin förvalda sökmotor, men måste då ändå klicka sig vidare för att besöka hemsidan de ville till.”

Eniro klarar testet, vilket är glädjande om än inte förvånande. Jag skriver så eftersom det kontinuerligt pågår ett arbete med avsiktliga felstavningar hos oss. Det är ett konststycke att stava fel rätt! När våra användare är inne och använder vår tjänst vill vi helt enkelt inte att de får ett sämre sökresultat på grund av en felstavning. Därför lägger vi aktivt in underliggande felstavningar som ändå leder till rätt sökresultat. Brasklappen är förstås att arbetet pågår och att datan är stor, men det är något vi gör vart eftersom.

Om du vill läsa hela artikeln, klicka här.

//Jenny