Tidigare i veckan besökte Eniro Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas, mässan som har allt inom elektronik och relaterade trender. Här kommer ett axplock från vår summering av mässan.

TV-apparater
Att vi skulle få se många tv-apparter på mässan misstänkte vi när vi åkte men att det skulle vara så många insåg vi nog inte, vi har nog tittat på 1000 olika tv-apparater från böjda OLED-skärmar till 4K (dubbel upplösning mot full HD). Det som vi dock tyckte var coolast var att se en 3D-tv där man inte behöver ha på sig de fula 3D-glasögonen.

LG visar upp 3D-vägg

LG visar upp 3D-vägg

Användargränssnitt
Trenden är tydlig även i hur användargränssnitten utvecklas. Intel kommer från och med i år ha kameror i alla Dell-, HP- och Lenovo-datorer som gör att man kan styra sina program med hjälp av rörelser. Kameran är mycket bättre än t.ex. Kinect eftersom den kan se enskilda fingrar vilket ger stora möjligheter för att skapa lättanvända system.

Vi såg även gränssnitt som man styrde med hjälp av ögonen, så kallad eye tracking men det känns inte riktigt redo för att använda av vanliga människor än (eller så flackar vi bara för mycket med blicken).

Överallt ser man röststyrning men dock verkar stödet för svenska inte finnas men det är nog inte långt borta innan vi ser det som ett bra alternativ för våra mobil-appar när man t.ex. sitter i bilen.

badge2

Sensor Fusion & Wearable Clothing
En tydlig trend på CES var att sensorer förekommer mer och mer i allt och inget. Främst ser vi utveckling i vad som kallas för ”Wearable Clothing”. Det du har på dig är ihopkopplat och uppkopplat mot flertalet tjänster. Drivande inom detta är område är hälso/lifestyle tjänster (Nike Fuel), life logging (Narrative) och sök (Google Glass).

Allteftersom användaren delar mer så blir det även möjligt att veta mer om användaren. Tillverkare och innehållsleverantörer som Eniro kommer möta nya krav där inte bara innehållet skall vara uppdaterat men också ha en ökad relevans, m.a.o. vara kontextuellt rätt.

Sensorerna kopplas även ihop till andra devices så som din smartphone, smarta klocka eller tablet i en s.k. ”Sensor fusion”. Vanligaste exemplet här på CES var armband som kopplas till din smartphone men det förekommer även i bilar, ”smarta hem” m.m.

LV

Vi hoppas att vi inom kort kan återkomma med demonstrationer av några koncept baserade på vad vi såg på CES 2014.

Daniel Lundberg

Daniel Lundberg, Eniro

, ,