Eniro lanserar nya knivskarpa kartbilder, tillgängliga för alla som använder kartor och sjökort via mobilappen, senare versioner av iPad och datorer med hög, så kallad Retina-upplösning. Igår lanserades även en Retina-anpassad uppgradering av Eniro.se app för iOS6.

– Alla har nytta av att få tydligare kartor och vägbeskrivningar till företag och platser som de ska besöka. Eniro är nu en av de som erbjuder marknadens skarpaste kartor, säger Mattias Wedar, VD Eniro Sverige.

Eniro har själva utvecklat kartorna för högre upplösning, vilka visas automatiskt om användarens enhet stödjer detta. Den tekniska lösningen bygger på att webbläsaren i användarens enhet bekräftar att den kan visa kartbilden på en högupplöst skärm, till exempel Apples Retina-skärmar. I praktiken skickas då en grafik som bygger på fyra gånger fler pixlar, vilket ger en dubbelt så hög upplösning som tidigare.

Klicka på bilden för att se skillnaden

Förutom själva kartorna har upplösningen även höjts i en stor del av den övriga grafiken i kartorna, inklusive markörer och logotyper, vilket ytterligare förbättrar användarupplevelsen.

– Att höja upplösningen i våra kartbilder är naturligt när användarnas mobiltelefoner och datorer stödjer en upplösning som är mycket högre än tidigare. Samtidigt fortsätter vi att ständigt förbättra våra databaser, vilket också bidrar till att öka värdet av våra karttjänster för kunder och konsumenter, säger Sara Kullgren, Head of Group Products and Services Eniro.

Eniros högupplösta kartor finns tillgängliga från och med igår i webbversionerna av Eniros karttjänster och kan nyttjas av alla som har en högupplöst skärm i sin telefon, surfplatta eller dator. Därmed fungerar de i modeller från den första versionen av iPhone 4, liksom senare versioner av iPad samt den nya MacBook Pro.