Årligen anlöper cirka 80 000 fartyg svenska hamnar och som fritidsskeppare kan det vara en god idé att hålla koll på dem. Som stöd för det har Eniros planeringsverktyg Eniro på sjön, i nya versionen 3.0, utrustats med AIS* (Automatic Identification System) som gör det möjligt att i realtid identifiera och följa andra fartyg.

Hur gör den fritidsskeppare som vill veta vilka fartyg som finns i närheten? AIS är svaret. Med nya Eniro på Sjön, version 3.0, medföljer AIS i betalversionen av appen.

Enligt regelverket ska samtliga fartyg större än 300 ton vara utrustade med AIS för att i realtid visa position, kurs och fart. Utöver det levererar AIS mycket annat matnyttigt för båtentusiasten, bland annat fartygets identitet, status och fakta om storlek, fatygstyp och destination. Ett plus för AIS i app- version är dess förmåga till helikopterperspektiv. Medan fritidsskeppare som investerat i en egen AIS-transponder har möjlighet att se nyttotrafik inom vhf-räckvidd, kan användare av Eniro på sjön se fartyg över hela Sverige, vare sig de befinner sig i sin båt eller på land.

För 179 kronor får Eniro på sjön-användaren inte bara AIS, utan även en evighetsprenumeration på kostnadsfritt och obegränsat uppdaterade sjökort över Sveriges och Norges farvatten (både on och offline), GPS-positionering, rutter och waypoints, man överbord-funktion och mycket mer. Eniro på sjön är sedan förra säsongen begåvad med ett uppdaterat och tydligare användargränssnitt och uppdateringen till version 3.0 är självklart kostnadsfri för tidigare innehavare av appen.

Ladda ner Eniro på sjön här:

iPhone/iPad
Android


SE2

* Eniro på sjön tar emot och visar, men skickar inte tillbaka, data till AIS-systemet. Genom att använda appen blir man således inte synlig för andra fartyg som har AIS-enheter. Vidare förutsätter appen internetanslutning för att visa AIS-data.