Idag skriver Nikke Lindqvist på sin blogg om dolda länkar på eniro.se. Han konstaterar (underförstått) att det är fult spel att använda dolda länkar och han konstaterar (i tydliga ordalag) att det strider mot Googles riktlinjer. (För övrigt vore det intressant att diskutera hur det kommer sig att Google verka se dolda länkar som ett större problem än vissa regimers brott mot och brist på respekt för de mänskliga rättigheterna. Men det är som det heter en helt annan fråga).

Ja, det strider mot Googles riktlinjer att använda dolda länkar. Använder vi dolda länkar på eniro.se? Nej, vi anser inte det. Det har aldrig varit vårt mål att dölja information på eniro.se för våra användare. Våra intäkter kommer från våra kunder – företag som betalar för att synas. Och vi leder trafik till företagen. Därför kommer vi aldrig att gömma länkar till våra betalande företag. Så enkelt är det.

lankar_closeup.jpg
Länkar på eniro.se. Är vissa länkar för otydliga?

Varför dolda länkar?
Varför blir Nikke Lindqvist så upprörd över dolda länkar? Jag tror att förklaringen går att finna i två orsaker. Den första är ett visst egenintresse. Han jobbar på Reco, en omdömessajt ungefär som Rejta.se fast med betydligt färre omdömen: idag har Reco 38 394 omdömen, Rejta har 316 134 omdömen.

Och Lindqvist kämpar själv med svårigheterna att synas hos Google. Därför gillar han inte när han ser nåt han tycker ser ut som fusk. Jag tror att han menar att länkarna till rejta ligger på eniro.se enbart i syfte att bli hittade av Google och på så sätt ge mer länkkraft till rejta. I klarspråk betyder det att Rejta kommer högre upp på resultatsidor hos Google.

Den andra orsaken till bloggposten är att Lindqvist anser att länkarna strider mot Googles riktlinjer. Google definierar själva dolda länkar som: ”Dolda länkar är sådana som det är meningen att Googlebot ska söka igenom, men som ingen användare kan läsa…” Och helt allvarligt – inte är våra länkar oläsbara heller? Så vi håller fast vid vår ståndpunkt att länkarna finns där för våra användare.

Visst kan man ha synpunkter på designen. Men att anklaga oss för fusk är att skjuta bredvid mål.

Johan Wallin, redaktör eniro.se