I helgen var vi på Geek Girl Meetup i Stockholm, en un-conference för geek girls intresserade av web, kod och affärsutveckling. Helgens Geek Girl forum var fullt av inspirerande föredrag och människor. Temat på forumet var rymden och här kommer våra anteckningar från de olika sessionerna:

Kan man leka som vuxen? Den frågan ställde sig Kristina Alexanderson för några år sedan. För hennes del blev svaret ett rungande JA, för många andra är svaret inte lika självklart. För det Kristina gör fascinerar och inspirerar många men det är ändå inte så att vi ser tusentals efterföljare. Vad tycker du själv? Se Kristinas fantastiska fotoprojekt med Star Wars-figurer på www.kral.se och bedöm själv.

Doktoranden Karina Töndevold från Handelshögskolan hade en väldigt intressant föreläsning om ”Co-Creation” i sociala medier! Det är en konsumentmarknadsföringsmodell där konsumenterna själva får vara med och skapa företagets nya produkter eller reklamkampanjer. En intressant effekt av detta som hon kallar ”extended self” är att konsumenterna är villiga att arbeta gratis för företaget, lägga mer pengar på produkterna och godta längre leveranstider. Det måste ju vara många företags drömscenario…

Heidi Harman slog fast att Sverige kan inte konkurrera med pris, utan på innovationer för att fortsätta  skapa tillväxt. Vi har fri utbildning och en förlåtande miljö där det är tillåtet att misslyckas. Men även att vi behöver få kod att bli ett språk i skolan precis som franskan.

Gabriella Stenström från IRF berättade om att Svenska rymdforska vinner OS-guld, dvs en resa till jätteplanete Jupiter. Uppskjutning kommer att ske 2022 och två av elva instrument på Juice är svenska.

Carol Norberg berättade om hur kroppen påverkas av att vara i rymden och vi hade en workshop där vi skulle bemanna en expedition för att bygga en forskningsstation på månen. Det var slående hur mycket det påminner om våra scrum team 4-8 person och alla behöver ha dubbla kompetenser tex pilot och läkare eller ingenjör och psykolog.

Bästa citatet på hela helgen: ”The day before something is a breakthrough, it’s a crazy idea!”

Tack alla geek girls för en mycket givande och intressant dag :)