När man säger sökmotor tänker nog de flesta på tjänster som google.se, yahoo.se och även eniro.se (hoppas jag). Men det finns även rad mer specialiserade sökmotorer. En ganska ny amerikansk sajt som vi tycker är extra spännande är Mahalo.

Mahalo kallar själva sin tjänst som en ”human powered search”.Vad det handlar om är redaktionellt skapade kategorier och resultatsidor. Vid en sökning presenteras träffarna indelade i olika kategorier. En sökning på snowboardstjärnan Shaun White ger både information direkt på resultatsidan och kategoriserade länkar. Som användare har jag också möjlighet att tycka till om de träffar jag får.

Hur fungerar det då? Jag tycker att träffresultaten ofta känns personliga och oftast väldigt relevanta. Mahalo är än så länge sämre på smalare sökningar – dvs de har inte kategoriserat sökorden och resultaten.

Till varje resultatsida finns också möjligheten att välja träffar från någon av de större söktjänsterna såsom Google, Yahoo, Wikipedia, You Tube och några till.

Jason Calacanis, CEO på Mahalo.com, har en egen blogg.

Vad tycker du är viktigt hos en söktjänst?

Johan Wallin, redaktör eniro.se