För en knapp vecka sedan lanserades den uppskrivna svenska musiktjänsten Spotify. Efter att funnits i en stängd betaversion väldigt länge har äntligen en publik version lanserats. Än så länge är det dock inte en fullversion. I korthet är Spotify en tjänst som streamar musik. Du kan söka bland tusentals album och artister. Dessutom kan du dela spellistor. Många menar att det här är framtiden. Möjligheten att streama musik och film kan helt förändra hur vi lyssnar på musik, radio och ser på tv.

Det finns flera liknande tjänster, min personliga favorit är lastfm. Att jag föredrar lastfm beror mycket på vana, att jag har fler kontakter här (tjänsten är mer fokuserad på att dela spellistor, taggning etc) och att jag faktiskt hittar mer musik här. Jag tycker helt enkelt att Spotify inte håller i en jämförelse. Å andra sidan menar Spotify att de hela tiden fyller på sitt musikbibliotek.

Än så länge finns Spotify bara i en s k premiumtjänst (som nu kostar 99 kr/mån). Gratisversionen, som är reklamfinansierad, är bara tillgänglig genom inbjudningar.

Spotify

Johan Wallin, redaktör eniro.se